Номер части:
Журнал

CHEMICAL COMPOUNDS OF BERRIES AND THEIR HEALTH BENEFITS (5-6)



Науки и перечень статей вошедших в журнал:


DOI:
Дата публикации статьи в журнале: 2019/09/18
Название журнала: Евразийский Союз Ученых, Выпуск: 65, Том: 1, Страницы в выпуске: 5-6
Автор: Zhumabayeva Sara Erkinovna
, , Candidate of Biological Sciences, associate professor
Автор: Gibadilova Aizhan Meiramovna
, , Senior lecturer, Master
Автор: Mrzabek Aizhan
Kokshetau, Kokshetau State University, Student of the 3rd year
Анотация: The aim of the work is to review the chemical composition of wild edible berries as sources of biologically active substances. They demonstrate a broad spectrum of pharmacological activity (antioxidant, antiinflammatory, radioprotective, antimicrobial and anti-carcinogenic effects). Due to these substances, the berries have high nutritional and healing properties and prevent chronic diseases.
Ключевые слова: wild berries  biologically active compounds  pharmacological activity of berry substances                
Данные для цитирования: Zhumabayeva Sara Erkinovna Gibadilova Aizhan Meiramovna Mrzabek Aizhan . CHEMICAL COMPOUNDS OF BERRIES AND THEIR HEALTH BENEFITS (5-6) // Евразийский Союз Ученых. Biological sciences. 2019/09/18; 65(1):5-6.



Список литературы: 1.Дудниченко Л.Г., Кривенко В.В. Плодовые и ягодные растения – целители. - Киев: Наукова Думка, 1987. – 112 с. 2.Киселёв А.В., Волхонская Т.А., Киселёв В.Е. Биологически активные вещества лекарственных растений Южной Сибири // Новосибирск: Наука, 1991. - С. 63-65. 3.Корулькин Д.Ю. Природные флавоноиды. - Новосибирск: Академическое изд-во 'Тео", 2007. – 232 с. 4.Соколов С.Я. Фитотерапия и фитофармакология. - М.: Мир, 2000. - 976 с. 5.Тичмарш А. Ягоды. - СПб.: ООО Петроглиф, 2011. – 64 c. 6.Шапиро Д. К., Манциводо Н.Н., Михайловская В.А. Дикорастущие плоды и ягоды. Минск: Ураджай. 1981. – 128 с. 7.Bagchi D., Sen C.K., Bagchi M., Atalay M. Anti-angiogenic, antioxidant, and anti-carcinogenic properties of a novel anthocyanin-rich berry extract formula. Biochemistry (Moscow), 2004. - Рр. 69-75. 8.Gromadzka J., Wardencki W. Trends in edible vegetable oils analysis. Part B. Application of different analytical techniques. Polish Journal of Food and Nutrition Sciences. 2011, Vol. 61, № 2, - Рp. 89-99. 9.Hakkinen S.H., Kärenlampi S.O., Heinonen I.M., Mykkänen H.M., Törrönen A.R. Content of the flavonols quercetin, myricetin, and kaempferol in 25 edible berries // Journal of Agricultural and Food Chemistry. 1999, Vol. 47. - Pp. 2274-2279. 10. Mattila P., Hellström J., Törrönen R. Phenolic acids in berries, fruits, and beverages // Journal of Agricultural and Food Chemistry. - 2006. - Vol. 54. - Pр. 7193-7199. 11. Nohynek L.J., Alakomi H., Kähkönen M.P., Heinonen M., Helander I.M., Oksman-Caldentey K., Puupponen-Pimiä R. Berry phenolics: Antimicrobial properties and mechanisms of action against severe human pathogens. Nutrition and Cancer, 2006, Vol. 54. - Pp. 18-32. 12. Strovankova S., Sumczynski D., Micek J., Jurikova N., Sochor J. Bioactive compounds and antioxidant activity in different types of berries // International Journal of Molecular Sciences. 2015, Vol. 16, - Рр. 24673-24706.


Posts created 2523

Begin typing your search term above and press enter to search. Press ESC to cancel.

Back To Top