Номер части:
|
|||||||||||||
Журнал
|
ISSN: 2411-6467 (Print)
ISSN: 2413-9335 (Online)
Статьи, опубликованные в журнале, представляется читателям на условиях свободной лицензии CC BY-ND
ISSN: 2413-9335 (Online)
Статьи, опубликованные в журнале, представляется читателям на условиях свободной лицензии CC BY-ND
CHEMICAL COMPOUNDS OF BERRIES AND THEIR HEALTH BENEFITS (5-6)
Науки и перечень статей вошедших в журнал:
DOI:
Дата публикации статьи в журнале: 2019/09/18
Название журнала: Евразийский Союз Ученых – публикация научных статей в ежемесячном научном журнале, Выпуск:
65, Том: 1,
Страницы в выпуске: 5-6
Автор:
Zhumabayeva Sara Erkinovna
Candidate of Biological Sciences, associate professor , ,
Candidate of Biological Sciences, associate professor , ,
Автор:
Gibadilova Aizhan Meiramovna
Senior lecturer, Master , ,
Senior lecturer, Master , ,
Автор:
Mrzabek Aizhan
Student of the 3rd year , Kokshetau State University, Kokshetau
Student of the 3rd year , Kokshetau State University, Kokshetau
Анотация: The aim of the work is to review the chemical composition of wild edible berries as sources of biologically active substances. They demonstrate a broad spectrum of pharmacological activity (antioxidant, antiinflammatory, radioprotective, antimicrobial and anti-carcinogenic effects). Due to these substances, the berries have high nutritional and healing properties and prevent chronic diseases.
Ключевые слова:
wild berries,
biologically active compounds,pharmacological activity of berry substances,
Данные для цитирования: Zhumabayeva Sara Erkinovna Gibadilova Aizhan Meiramovna Mrzabek Aizhan . CHEMICAL COMPOUNDS OF BERRIES AND THEIR HEALTH BENEFITS (5-6) // Евразийский Союз Ученых – публикация научных статей в ежемесячном научном журнале.
Biological sciences.
2019/09/18;
65(1):5-6.
Список литературы: 1.Дудниченко Л.Г., Кривенко В.В. Плодовые и ягодные растения – целители. - Киев: Наукова Думка, 1987. – 112 с.
2.Киселёв А.В., Волхонская Т.А., Киселёв В.Е. Биологически активные вещества лекарственных растений Южной Сибири // Новосибирск: Наука,
1991. - С. 63-65.
3.Корулькин Д.Ю. Природные флавоноиды. - Новосибирск: Академическое изд-во 'Тео", 2007. – 232 с.
4.Соколов С.Я. Фитотерапия и фитофармакология. - М.: Мир, 2000. - 976 с.
5.Тичмарш А. Ягоды. - СПб.: ООО Петроглиф, 2011. – 64 c.
6.Шапиро Д. К., Манциводо Н.Н., Михайловская В.А. Дикорастущие плоды и ягоды. Минск: Ураджай. 1981. – 128 с.
7.Bagchi D., Sen C.K., Bagchi M., Atalay M. Anti-angiogenic, antioxidant, and anti-carcinogenic properties of a novel anthocyanin-rich berry extract formula. Biochemistry (Moscow), 2004. - Рр. 69-75.
8.Gromadzka J., Wardencki W. Trends in edible vegetable oils analysis. Part B. Application of different analytical techniques. Polish Journal of Food and Nutrition Sciences. 2011, Vol. 61, № 2, - Рp. 89-99.
9.Hakkinen S.H., Kärenlampi S.O., Heinonen I.M., Mykkänen H.M., Törrönen A.R. Content of the flavonols quercetin, myricetin, and kaempferol in 25 edible berries // Journal of Agricultural and Food Chemistry. 1999, Vol. 47. - Pp. 2274-2279.
10. Mattila P., Hellström J., Törrönen R. Phenolic acids in berries, fruits, and beverages // Journal of Agricultural and Food Chemistry. - 2006. - Vol. 54. - Pр. 7193-7199.
11. Nohynek L.J., Alakomi H., Kähkönen M.P., Heinonen M., Helander I.M., Oksman-Caldentey K., Puupponen-Pimiä R. Berry phenolics: Antimicrobial properties and mechanisms of action against severe human pathogens. Nutrition and Cancer, 2006, Vol. 54. - Pp. 18-32.
12. Strovankova S., Sumczynski D., Micek J., Jurikova N., Sochor J. Bioactive compounds and antioxidant activity in different types of berries // International Journal of Molecular Sciences. 2015, Vol. 16, - Рр. 24673-24706.